Project Name

EPOKA ARCHITECTURE

  • location

    Tirana, Albania

  • type

    Educational Institution

  • area:

    6987 m2

  • status

    Completed (Sep. 2012 - Oct. 2013)

  • client

    Epoka University

  • concept and building design:

    Zambak Architects, Istanbul

  • interior design:

    CoRDA (Center of Research and Design in Architecture), Tirana

  • principal architects:

    Jurtin Hajro, Kadir Karakoç, Gentian Kica

Project Details

Epoka Social Center and Department of Architecture (ESC+DA) building is part of Epoka University Campus in Tirana, capital of Albania. The ESC+DA building is a product of analysis derived by the spatial dialogue with the formerly constructed buildings of the university campus.

Content: The building was asked to host a variety of activities requiring an amalgam of spatial relations. While it hosts the university’s most expanding department, other functions such as the conference hall, cafeteria and the canteen, student clubs and the library respond to the university’s social spatial needs. To accommodate well these complex functional relationships and its reformulated program, the design was based on the transparent fabrication of the architectural idea.

Fabrication of space: Designed to serve among others, the architectural department students, through spatial composition and interior design principles, ESC+DA aims to play a didactic role in their architectural education. The space defining elements and the infrastructural system become part of a transparent network. The components of what a building is made of are uniquely designed in a pedagogical approach. The composition of linear and planar elements like the columns, walls or windows, floors and ceilings is transmitted through the essential use of the materials they are made of, and through the particular space they define.

Consequently, the whole ensemble manifests and produces details by bringing together implementation of various projects and materials at once by making the building the building a permanent open lecture.

Due to their professional consults during the design process, the building is grateful to: José Ramon Fermin, Emre Can Yilmaz, Kamil Gürbüz, Artan Hysa, Valbona Koçi, and Sokol Dervishi.

 

Three Columns